Välkommen!
Föreställ dig följande scenario… din kryptoportfölj har dragit på bra. Den där Bitcoinen du köpte för ett par år sedan har faktiskt gått riktigt bra. Du råkar även ha en hel del Ethereum, redo för framtiden. Du loggar in på din kryptobörs då och då för att se hur det går och upptäcker till din stora förtret att det bara är nollor på kontot. Nyhetsrubrikerna rapporterar att hackare framgångsrikt har brutit igenom kryptobörsens försvar och att dina pengar är borta.🤥
Säkerhet är lätt att strunta i när det kommer till Bitcoin och krypto i allmänhet. "Det händer inte mig” tänker de allra flesta. Men varför riskera dina pengar när det finns en ganska simpel lösning på problemet? Välkommen till hårdvaruplånboken.
Vad är en hårdvaruplånbok och varför i hela friden behöver du en sån?
En plånbok är en mjukvara eller hårdvara som har två funktioner
lagra din privata nyckel (seedphrase).
underteckna dom transaktioner som du gör.
Om du bara använder en mjukvaruplånbok - en programvara på din dator/telefon så lagras den privata nyckeln (seedphrasen) på din enhet. Det betyder att om din enhet hackas kan angriparen stjäla ALL din krypto! Om du bara använder en kryptobörs som till exempel Coinbase eller liknande, så betyder det att du inte har ”seedphrasen” och har alltså ingen som helst kontroll över din krypto.
"NOT YOUR KEYS... NOT YOUR COINS"
Titta bara på börserna Mt. Gox eller FTX som resulterade i förlusten av massvis av Bitcoin. Eller sidor som Crypto.com som fryser hela ditt innehav så att du inte kan ta ut det. Detta kan enkelt undvikas genom att man lagrar sina pengar offline i en hårdvaruplånbok. Men ”det här händer väl aldrig” tänker du. Se nedan:
Denna lilla “hårdvarudosa” kan likställas med en bank. Du får ett långt lösenord (seedphrase) och skriver in en pinkod på dosan. När du är klar skickar du alla pengar dit och kopplar ur den så att den är offline och klar för förvaring. När du använder en hårdvaruplånbok delas din seedphrase aldrig med din dator eller telefon.
Det betyder att när du kopplar bort din hårdvaruplånbok från datorn är dina pengar helt säkra. Eftersom inget lagras på datorn eller telefonen så kan det inte heller stjälas av någon tjuv/hacker eller kommas åt av en läcka från dåligt skriven programvara. Dina pengar befinner sig helt i din kontroll. Det finns även flera olika hårdvaruplånböcker som inte ens behöver komma i kontakt med en dator. Då blir du ännu säkrare… till exempel Coldcard som visar på bilden nedan.. du kan ha den helt offline från internet och samtidigt ha tillgång till din krypto.
Bild på en Coldcard hårdvaruplånbok fotat av undertecknad
Vilken plånbok ska jag köpa och vart köper jag den?
Jag brukar säga att vilken hårdvaruplånbok som helst är bättre än att inte använda någon alls. Personligen kör jag ett märke som heter Trezor samt Coldcard och detta köper jag från ett företag som heter Kryptobit i Sverige (obs ej sponsrat). Går även utmärkt att köpa detta från respektive företags hemsida. Det här inlägget är inte heller någon recension av hårdvaruplånböcker. För mig har dessa fungerat alldeles utmärkt.
Löser hårdvaruplånboken alla problem?
Nej. Din hårdvaruplånbok kan försvinna (göm den väl), skadas eller förstöras. Sen infinner sig direkt nästa problem. Du får inte tappa bort din “seedphrase”. Om din plånbok går sönder och seedphrasen är borta så är du rökt. Om du däremot har upprätthållit din seedphrase säkert kan du fortfarande komma åt dina pengar.
Föreställ dig den känslan…. din krypto är borta för alltid! Men som tur är så finns det bot även på detta.
Du kan använda en produkt som till exempel Cryptotag för att addera ännu ett lager av säkerhet till dina kryptotillgångar. Cryptotag låter dig lagra din seedphrase i en 6 mm tjock titanlagring som är designad för att vara vattentät, brandsäker, korrosionssäker, och skottsäker. Det finns även flera produkter som fungerar på samma sätt till exempel SafePal Cypher seed board eller CryptoSteel - the mother of all backups.
Cryptotag som jag personligen använder. (Obs ej reklam)
Du präntar helt enkelt in ditt “lösenord” på en stålbit istället för att förvara den på ett papper. Vill du vara ännu säkrare kan du förslagsvis köpa 2 st stålbitar och förvara dom på helt olika fysiska platser. Väl gömda givetvis.
Andra säkerhetsfrågor
Använd ALDRIG en Windows dator. Jag föreslår att du använder antingen Linux eller MacOS. En gammal bärbar eller ultraportabel dator borde räcka som en separat signeringsdator. Använd inte den här datorn till något annat, installera INGEN annan programvara.
Kontrollera alltid “noggrant” transaktionsdata (adress, belopp) på hårdvaruplånbokens skärm. Vissa hårdvaruplånböcker erbjuder större skärmar och fullständiga detaljer om transaktionen du signerar i läsbart format.
Ha en allmän misstro mot datorer och var medveten om att tjuvar låtsas vara trovärdiga för att utnyttja dig. Det virusfyllda e-postmeddelandet som din vän eller kollega har skickat, det brådskande samtalet som ber dig att överföra pengar kommer från en hög tjänsteman på banken som försöker hålla dina pengar i säkert förvar, och MetaMask-uppmaningen som ber dig att spendera dina tokens ... Kontrollera transaktionsinformationen i din plånbok och kontrakten du interagerar med på en blockchain explorer.
“Var uppmärksam”. Tänk igenom vilka transaktioner och godkännanden som behövs för att slutföra åtgärden. Signera inte transaktioner när du är upptagen, distraherad, trött eller hungrig. (dela upp större belopp på flera plånböcker och ha en plånbok med lågt saldo för rutintransaktioner).
Med dessa enkla säkerhetsföreskrifter så bör du kunna hålla din förmögenhet i säkert förvar. Jag hoppas att du kommer att ha stor nytta av denna översikt.
Over and out!
Friskrivningsklausul: Inget av detta skall anses vara juridisk eller finansiell rådgivning av något slag. Detta är åsikter skrivna av en anonym ex tech junkie som gått vidare till andra mål i livet.
Jag skickar detta fria mejl en gång per vecka. Om du också skulle vilja ta emot det, gör som de andra smarta människorna och gå med du också.
I betalversionen av detta mejl (kommer en gång per vecka) Får du bland annat ta del av Hur vi bygger och förvaltar en aktiv portfölj med riktiga pengar (som jag själv investerar i). Varje månad köper vi en ny aktie.
Den övergripande färdplanen är enligt följande:
Nya investeringsideér. Jag ínvesterar i teknikinfluerade företag/krypto vars disruptiva innovationer kan undergräva hela industrier och släppa lös avkastning som har multibagger potential.
Detaljerad portföljuppdatering - 1 gång i månaden
Utbildande inlägg inom investering, starta företag, krypto m.m
Utöver fokus på tech/krypto... pratar jag också om livet, företag och traditionella investeringar m.m.
Sammantaget handlar investering om att tjäna pengar och ha kul. Missa inte ditt livs chans – att göra en resa mot framtiden.
👉🏻Om du tyckte om att läsa det här inlägget får du gärna dela det med vänner! Eller klicka gärna på knappen ❤️ på det här inlägget så att fler kan upptäcka det på Substack!🙏🏻
Kan du länka till ”kryptobit”? Jag hittar en sida som heter kryptobit.se och de säljer endast en mugg med BTC logga…
Tack för ett bra och informativt inlägg!
"Använd ALDRIG en Windows-dator". Det skulle vara intressant om du kunde utveckla detta resonemang. Hur mycket känsligare är det att hantera transaktioner från en Windows-maskin jämfört med en Linux- eller iOS-baserad installation? Vad är de specifika riskerna i denna övergångsfas, om man flyttar Bitcoin från en börs till en privat plånbok? Vilka potentiella sårbarheter har Windows som skulle kunna äventyra säkerheten för kryptotillgångar?
En annan relaterad fråga: hur stor betydelse har det operativsystem man använder för att hantera privata nycklar eller utföra transaktioner? Skulle exempelvis användningen av en virtuell maskin eller en så kallad "live CD" kunna fungera som ett extra lager av säkerhet? Finns det någon skillnad i sårbarhet beroende på om man använder en hårdvaruplånbok jämfört med en mjukvaruplånbok i dessa olika miljöer?