Välkommen!
Vi har tidigare lärt oss hur man ”bemästrar finanserna” genom att tyda en resultat och balansräkning samt kassaflödesanalys. Har du missat inlägget finns länken här ←. Nu när alla kan detta är det dags för del 2 i serien… nämligen, hur man värderar ett företag. Förmodligen är den enskilt viktigaste färdigheten som en investerare kan lära sig…. hur man värderar ett företag. Utan denna kunskap är det svårt att självständigt urskilja om ett företags aktiekurs är låg eller hög i förhållande till företagets vinster och prognoser.
Betydelsen av antalet aktier
För den som inte redan har förstått det. När du köper en aktie så köper du en del av ägandet i ett företag. Om du skulle köpa till exempel 10 000 aktier i ett företag som har totalt 1 miljon utestående aktier, skulle du äga 1% av hela företaget. (det tackar du knappast nej till) När du köper en aktie ger du inte företaget några pengar. Du köper helt enkelt någon annans andel av företaget, som denne säljer för ett visst antal kronor/dollar per aktie till dig.
Om du äger 10 000 aktier i samma företag som ovan (1 miljon utestående aktier). Men företaget ger ut 9 miljoner nya aktier nästa dag, betyder att du inte äger 1% av företaget längre. Du äger nu bara 0,1%. Detta är en enorm skillnad eftersom företaget ”späder ut” ditt ägande genom att trycka ut nya aktier. Kan vara bra att hålla koll på. Detsamma gäller även krypto, man kan titta på ett värde som heter FDV (fully diluted value), men mer om det en annan gång.
Personalkompensation: Det är inte helt ovanligt att företag (extra vanligt inom tech) ger aktiebaserad kompensation till sin personal (tillsammans med optioner för chefer/nyckelpersoner i bolaget). dvs antalet aktier i företaget ökar dvs du blir ”utspädd”. Istället för att ge dom anställda pengar så trycker dom bara ut nya aktier. Detta kan vara brutalt dåligt om inte aktiekursen går upp.
Slutsats: Kontrollera om företaget späder ut dig hårt.
Räntan avgör allt
Räntorna avgör praktiskt taget allt. Eftersom ett företag är värt lika mycket som dess kassaflöde diskonterade med ränta. Om räntan är noll... betyder det att alternativkostnaden är i princip noll (ingen ränta på cash). Räntan avgör hur värdefullt kassaflödet är. Om räntan är noll procent betyder det att pengarna på ditt konto (eller i din madrass) inte kommer att växa alls. Det är därför som tech-företag har en tendens att rusa i värde när räntan är låg. Det beror på att många tech-företag inte tjänar några pengar utan ”prognosen” är att dom ska tjäna sina pengar långt in i framtiden. Om räntorna plötsligt skulle gå upp, har dina pengar faktiskt ett värde. Generellt sett: billiga pengar = tech-företag går upp, dyra pengar = “trök-företag” går upp. Som du kan se av diagrammet nedan så är det svårt för “trök-företag” att konkurrera med tech-företag i en lågräntemiljö.
Källa: Volition financial network
Vad bör du titta på
Egentligen ganska enkelt:
Kommer företagets marknad att växa i framtiden
Hur mycket borde företaget växa under de kommande 5 åren
Hur mycket vinst/pengar drar företaget in per år.
Har företaget några större problem: Stämningar, hög belåning, skulder som snart måste betalas osv.
Faktorer som dessa ökar (eller minskar) värderingen av företaget. Investerare vill veta hur stor marknaden är, hur mycket av den som företaget kontrollerar - desto högre blir företagets värdering. Om investerare vet att ditt företag kommer att växa i framtiden kommer företagets värdering att bli högre.
Ett företag kan kan verka billigt… men på grund av att verksamheten är i en nedåtgående spiral så är det faktiskt inte billigt. Dessa typer av företag är kända som
”value traps”. En “value trap” kan till exempel vara ett läkemedelsföretag med ett värdefullt patent som snart löper ut, en cyklisk aktie vid toppen av cykeln, eller ett tech-företag vars en gång innovativa erbjudande håller på att ta slut. Kasta ut alla företag du förväntar dig är på väg nedåt. Att investera i DVD-spelare fungerar inte längre. Släng ut alla gamla produkter genom fönstret. Inga döda produkter. Om företaget har funnits i många år och fortfarande inte tjänar pengar, kommer det högst sannolikt att sakta förvandlas till ett döende företag.
Exempel
McDonalds skulle kunna vara ett exempel på något du värderar på ren vinst. Svårt att se att företaget någonsin hittar fler människor att sälja till. Dom riktiga pengarna här kommer sannolikt att tjänas genom automatisering och om de kan minska kostnaderna för produktion, material. (robotar osv).
Det lilla annonsbolaget Magnite skulle kunna vara ett exempel på något du värderar helt och hållet på tillväxt och rörelsevinster (tjänar ej pengar men poängen står fast, måste så småningom börja tjäna pengar i framtiden) . Kassaflödena för högväxande teknologi är vanligtvis låga. Du kan se nedan hur bra Magnite trivs i dagens räntemiljö.
Hörnstenen gällande värdering av aktier
Är P/E-talet. Det vanligaste sättet att värdera en aktie är att beräkna företagets förhållande mellan pris och vinst (P/E, Price/Earnings). Det är exakt samma sak som företagets aktiekurs dividerat med företagets vinst per aktie (EPS, Earnings Per Share).
Värdeinvesterare föredrar helt enkelt låga P/E-tal. Tillväxtinvesterare (som oss) är mer benägna att köpa en aktie med ett högt P/E-tal baserat på tron att den överlägsna vinsttillväxten, motiverar ett högt P/E-tal. Dvs Försäljningstillväxt är motorn som driver vinsttillväxt och vinsttillväxt är motorn som driver kursuppgång.
Investerare, särskilt tillväxtorienterade, använder ofta ett företags nuvarande och tidigare P/E-tal för att beräkna två andra mått: det framåtblickande P/E-talet(forward PE) och PEG (Price to Earnings Growth).
Det framåtriktade P/E-talet är lätt att räkna ut. Genom att använda formeln för P/E-tal, aktiekurs dividerat med vinst per aktie som beräknas för företagets nästa räkenskapsår. Prognosen får man göra själv.
PEG står för den takt med vilken ett företags intäkter/försäljning växer. Den beräknas genom att dividera företagets P/E-tal med dess förväntade vinsttillväxt. Medan många investerare använder ett företags beräknade tillväxttakt under de kommande fem åren, kan du använda en beräknad tillväxttakt under vilken tid som helst. Att använda prognoser under kortare tidsperioder ökar tillförlitligheten hos PEG-talet.
Men som med alla ekonomiska mått är det viktigt att se hur ett företag ser ut jämfört mot sina konkurrenter.
Framåtblickande P/E för Google, Facebook och Pinterest. Värderingen är hyfsat likvärdig.
Källa: Ycharts
Price/Sales
Tillsammans med P/E-talet är ett annat vanligt mått som används för att värdera aktier, P/S-talet (Price/Sales). Detta är lika med ett företags börsvärde - det totala värdet av alla utestående aktier - dividerat med dess årliga försäljning. Eftersom P/S-talet baseras på försäljning istället för vinst, används detta mått i stor utsträckning för att utvärdera olönsamma företag (som du vet är många tech-företag olönsamma). Stabila företag med konsekventa vinster som McDonalds utvärderas i princip aldrig med P/S. Amazon.com har dock en historia av inkonsekvent vinsttillväxt (allt pumpas in i verksamheten), så trots sin enorma storlek är P/S-talet ett mått som investerare fortfarande föredrar att använda för att värdera Amazon, trots att det är helt fel 😉
Bortsett från mått som P/E-tal osv, så ska du kontrollera företagets kvalitativa styrkor och svagheter. Ett företag med en ekonomisk vallgrav(moat) klarar bättre av att konkurrera med nya företag som ger sig in på marknaden, medan företag med stora användarbaser drar nytta av nätverkseffekter (Facebook, Bitcoin osv). Ett företag med en kostnadsfördel är sannolikt mer lönsamt och företag i branscher med höga byteskostnader kan lättare behålla kunder. Högkvalitativa företag har ofta tillgångar, som t.ex. patent, och varumärken, med stort värde.
Du har nu lärt dig att:
Räntan i princip avgör allt
Akta dig för att bli utspädd
Tech-bolag går upp när räntan är låg
Inte investera i döda produkter
Vad du ska titta på som höjer värderingen i ett företag
Vanliga nyckeltal för aktier
Vid det här laget har du nu tillräckligt med information för att läsa grundläggande rapporter och företagsdokument. Det går givetvis inte att göra en heltäckande guide om värdering på bara ett enda inlägg… Men du behöver aldrig oroa dig för folk som gapar på sociala medier att ditt bolag ”förlorar pengar” (dom kan inte ens läsa en kvartalsrapport men det kan ju du nu!).
Grattis! Med dessa grundläggande kontroller kommer du åtminstone hålla jämna steg med den bredare aktiemarknaden. Du kommer att undvika långsiktiga förlorare och du kommer att kunna kontrollera om det finns stora problem. Grattis återigen. Du ligger före dom allra flesta.
Over and out!
Friskrivningsklausul: Inget av detta skall anses vara juridisk eller finansiell rådgivning av något slag. Detta är åsikter skrivna av en anonym ex tech junkie som gått vidare till andra mål i livet.
Jag skickar detta fria mejl en gång per vecka. Om du också skulle vilja ta emot det, gör som de andra smarta människorna och gå med du också.
I betalversionen av detta mejl (kommer en gång per vecka) Får du bland annat ta del av Hur vi bygger och förvaltar en aktiv portfölj med riktiga pengar (som jag själv investerar i). Varje månad köper vi en ny aktie.
Den övergripande färdplanen är enligt följande:
Nya investeringsideér. Jag ínvesterar i teknikinfluerade företag/krypto vars disruptiva innovationer kan undergräva hela industrier och släppa lös avkastning som har multibagger potential.
Detaljerad portföljuppdatering - 1 gång i månaden
Utbildande inlägg inom investering, starta företag, krypto m.m
Utöver fokus på tech/krypto... pratar jag också om livet, företag och traditionella investeringar m.m.
Sammantaget handlar investering om att tjäna pengar och ha kul. Missa inte ditt livs chans – att göra en resa mot framtiden.
👉🏻Om du tyckte om att läsa det här inlägget får du gärna dela det med vänner! Eller klicka gärna på knappen ❤️ på det här inlägget så att fler kan upptäcka det på Substack!🙏🏻