Välkommen!
Efter att ha blivit överöst av frågor❓ har jag bestämt att det är bäst att skapa en grundläggande översikt för alla som är här. Grundtanken är att när jag skalar upp detta så måste jag hålla kvaliteten på läskretsen hög. Detta är grundläggande ekonomi, och ett inlägg som med fördel kan återkommas till flertalet gånger i framtiden.
Efter du har läst detta inlägg kommer du ha lärt dig att få en överblick och förstå ett företags räkenskaper. Som investerare (eller företagsägare) är det viktigt att ha kontroll på siffrorna i de företag du äger eller planerar att köpa aktier i. Har du kontroll på detta så tar du en mycket lägre risk. Annars vet du inte vad det är för status på bolaget eller om du är på väg att kasta dina pengar i sjön.
Inlägget är uppdelat i 3 områden.
Resultaträkningen
Visar intäkter under den redovisade tidsperioden och subtraherar sedan olika kostnader för att komma fram till vinsten på sista raden. Här ser du hur företaget spenderar sina pengar.
Balansräkningen
Visar företagets finansiella ställning vid en viss tidpunkt, se det som en ögonblicksbild. Balansräkningen förändras hela tiden eftersom pengar hela tiden strömmar in och ut ur företaget. Balansräkningen är ett kvitto på företagets hälsa.
Kassaflödesanalysen
Kassaflödesanalysen visar ett företags inbetalningar och utbetalningar under en begränsad tid. Man följer alltså företagets betalningsströmmar under en period. I slutändan är det pengarna som stannar kvar i företaget som avgör dess investeringspotential.
Detta är information som du inte har råd att ignorera.
Resultaträkning
Trots att den är lättast att förstå kan människor som inte har drivit ett företag lätt bli lurade. Resultaträkningen är det som summerar företagets verksamhet under en period. Det kan vara ett kvartal, ett halvår eller ett år. Den visar hur mycket pengar bolaget har dragit in och hur mycket pengar bolaget har gjort av med. Dvs hur mycket har det sålts för och hur mycket har det spenderats.
Det kan hjälpa en investerare att utvärdera hur ett företag drivs. Vi kommer jobba oss uppifrån och ner genom hela resultaträkningen. Kostnader dras från försäljningen tills vi slutligen står längst ner och har fått ut vinst per aktie. I hela detta inlägg är det genomgående mitt favoritföretag 😉 Hennes & Mauritz som används som exempel.
Vi går igenom höjdpunkterna från resultaträkningen i ordningen uppifrån och ner.
Omsättning (eller försäljning) är allt som bolaget har sålt för under en tidsperiod. För 2010 sålde H&M för 108 Miljarder exklusive moms. (momsen räknar vi inte med då den endast består av skatt).
Kostnad sålda varor. Från omsättningen dras först kostnader för sålda varor. Det kan handla om kostnader för råvaror, personal, lagerhållning och distribution. Som du kan se så på bilden ovan spenderade H&M 40,2 Miljarder på detta under 2010.
Bruttoresultat räknar man ut genom att dra bort alla kostnader relaterat till sålda varor från själva försäljningen. För 2010 var de lite mer än 68 miljarder i bruttoresultat för H&M.
Försäljnings och adminstrationskostnader är kostnader som kan relateras till försäljningen av varan eller tjänsten, men som inte har direkt med produktionen att göra. Det kan vara tex försäljnings- och administrationskostnader. ca 43,5 Miljarder spenderades på detta.
Rörelseresultat räknas ut genom att subtrahera kostnaderna för alla sålda varor, försäljning och administration. Sedan läggs finansiella intäkter till och finansiella kostnader dras av.
Finansiella intäkter kan vara tex intäkter från ränta eller försäljning av värdepapper. Finansiella kostnader är ofta räntor på lån eller förluster vid försäljning av värdepapper. Resultat efter finansiella poster är i H&Ms fall alltså 25 miljarder.
Årets resultat. Alla företag är tvingade att betala skatt. För att slutligen få fram årets resultat dras skatten på 6 miljarder bort från resultat efter finansiella poster. Kvar blir 18,6 miljarder.
Vinst per aktie (resultat per aktie) beräknas genom att dividera årets resultat(nettoresultat) med antalet utestående aktier. (18 681 / 1 655 072)
H&Ms vinst per aktie för 2010 är således 11:29. Vinst per aktie kommer vi använda oss av lite längre ned i denna rapport för att räkna ut det berömda P/E-talet.
Vi tittar vidare
Vi fortsätter gräva och visar hur man räknar ut några användbara nyckeltal som man kan använda för att jämföra mot sig själv och mot andra företag över tiden. Dessa nyckeltal kan variera från år till år så se till att fokusera på trender över tiden.
Bruttomarginal räknas ut genom att dividera bruttoresultatet med försäljningen. För 2010 var H&Ms bruttomarginal 63%. Vi jämför det med konkurrerande Inditex (som bland annat äger klädkedjan Zara), vars bruttomarginal för samma år var 59%. Det visar att H&Ms marginaler står sig fint jämfört mot Inditex för 2010.
Rörelsemarginal. För att få fram rörelsemarginalen så dividereras rörelseresultat med försäljningen. En högre siffra här innebär att verksamheten är mer effektiv. H&Ms rörelsemarginal för 2009 var 21,3% och för 2010 var den 22,7%, trenden är alltså positiv.
Vinstmarginal. Detta nyckeltal visar direkt hur lönsamt ett företag är. Det får vi fram genom att dividera årets resultat(nettoresultat) med försäljningen. H&Ms vinstmarginal var 16,1% för 2009 och 17,2% för 2010. Som en ytterliggare jämförelse tar vi konkurrenten Inditex igen, vars vinstmarginal motsvarar 13,9% för 2010 och 11,8% för 2009. Det ser ut som att H&M rullar på ganska bra.
P/E-tal. Så har vi då slutligen kommit fram till p/e-talet😁. Det får man fram genom att dividera aktiens pris med vinst per aktie. Var uppmärksam eftersom vinst per aktie i huvudsak är detsamma som årets resultat, vilket gör det ganska lätt att manipulera. För att vara ännu säkrare så se till att även gå igenom företagets kassaflöde vilket beskrivs längre fram i detta inlägg.
Balansräkning
Balansräkningen visar den finansiella ställningen för ett företag vid en given tidpunkt. Den visar vad företaget äger (t.ex pengar och inventarier) och vad det har för skulder (t.ex leverantörsskulder) och eget kapital. Långsiktiga investerare bör studera balansräkningen för att bedöma stabiliteten i den underliggande verksamheten. Här fortsätter vi att titta på mitt favoritföretag 😉 Hennes & Mauritz.
Balansräkningen redovisas ofta i två kolumner, med tillgångarna till vänster och skulder och eget kapital till höger. Båda sidorna ska alltid vara lika stora. Tillgångarna ska vara i balans med skulderna och det egna kapitalet. Det är därför som det heter balansräkning. Tillgångar delas upp i anläggningstillgångar och omsättningstillgån- gar.
Anläggningstillgångar är långsiktiga tillgångar, allt från exempelvis fastigheter, byggnader, maskiner och så vidare till sådant som kan vara mycket svårare att mäta som tex patent eller kostnader för forskning och utveckling.
Omsättningstillgångar är kortfristiga tillgångar. Det kan handla om cash, kortsiktiga placeringar, osålda varor som finns i lager och kundfordringar (andra företags och personers obetalda skulder till bolaget). Kundfordringar måste samlas in från kunder innan de blir till pengar och varulager måste omvandlas till varor och / eller säljas innan de blir till pengar.
Eget kapital uppstår genom att bolaget gör vinst eller att ägarna skjuter till pengar. Eget kapital ökar med hjälp av de vinster som ägarna beslutar ska vara kvar i bolaget. Förluster och aktieutdelning leder till att det egna kapitalet blir mindre. Det egna kapitalet avgör överlevnadsförmågan i ett företag. Det är viktigt att företaget har ett tillräckligt stort eget kapital om de skulle hamna i svårigheter eller om sämre tider knackar på dörren.
Skulder. Kortfristiga skulder består av belopp som företaget förväntas betala inom ett år, t ex leverantörsskulder, kortfristiga lån och skatter. Långfristiga skulder är de belopp som förfaller efter mer än ett år, såsom långsiktig upplåning och pensionskostnader. Med hänvisning till H&Ms balansräkning, ser vi att bolaget har skulder på närmare 14 miljarder. Balansräkningen ger dig en ögonblicksbild över ett företags hälsa. När du investerar i ett bolag behöver du tänka på hur mycket skulder bolaget har. Generellt så föredrar vi företag med små skulder - eller ännu bättre, företag med massor av pengar💰 och inga skulder alls.
Vi tittar vidare
Vi fortsätter gräva och visar hur man räknar ut några användbara nyckeltal som man kan använda för att jämföra mot sig själv och mot andra företag över tiden. Dessa nyckeltal kan variera från år till år så se till att fokusera på trender över tiden.
Bokfört värde
Totala tillgångar minus Totala skulder = Bokfört värde. Bokfört värde är det som företaget själva redovisar att det är värt.
Bokfört värde per aktie
Bokfört värde / Totalt antal aktier = Bokfört värde per aktie. Aktiens bokförda värde per aktie.
Pris i förhållande till bokfört värde
Aktiens pris / Bokfört värde per aktie = Pris / bokfört värde. Hur mycket du betalar för 1 krona i bokfört värde.
Pris / bokfört värde är en indikator på hur mycket du betalar för värdet av företagets fysiska tillgångar per aktie. Beräkningen av bokfört värde utesluter immateriella tillgångar som patent och varumärken. Det finns många undantag, Ett högt pris / bokfört värde kan innebära att ett företag är övervärderat, medan ett lågt pris / bokfört värde kan innebära att ett företag är undervärderat.
Hur mycket är företaget skyldigt ?
Summa skulder dividerat med Summa tillgångar = Skuldsättningsgrad. Precis som när du har ett lån på kåken eller lägenheten. För H&M så är andelen 25%. Enligt min erfarenhet så är allt över 100% något som bör inbjuda till försiktighet.
Kassaflödesanalys
Kassaflödesanalysen visar dig hur pengar 💸 rör sig genom företaget. Pengar kommer in från försäljning av varor eller tjänster och går ut för att betala kostnaderna. Försäljning och kostnader från resultaträkningen påverkar i slutändan vad som kommer in (eller dras bort) från balansräkningen. Det visar helt enkelt vad företaget gör med pengarna, och hur mycket som faktiskt stannar inom företaget. För att se hur allting fungerar så vänder vi oss återigen till Hennes & Mauritz.
Kassaflödesanalysen omfattar 3 områden som avskrivningar och förändringar i skulder, investeringar och aktiviteter som att betala aktieutdelning eller att köpa och sälja aktier.
Kassaflöde från den löpande verksamheten är viktigt eftersom det tillåter oss att följa pengarna som är inblandade i ett företags kärnverksamhet. I H&Ms fall är det alltså pengar från försäljning av kläder, skor, accesoarer m.m. Lägg tillbaka icke kontanta kostnader, i allmänhet avskrivningar (avskrivningar betalas inte ut i riktiga pengar därför ligger de som positiva tal i kassaflödesanalysen.) subtrahera sedan faktiska kontanta förändringar som betalda räntor, skatter, varulager och fordringar. Slutresultatet är “kassaflöde från rörelsen”. Tänk på detta som företagets verkliga vinst i pengar.
Kassaflöde från investeringsverksamheten är pengar som går till investeringar (för att företaget ska kunna upprätthålla befintlig verksamhet samt att kunna växa) förvärv och finansiella investeringar (t.ex. värdepapper som obligationer, aktier, krypto m.m). Ibland säljer bolaget investeringar eller egendom och då visas hur mycket pengar som har genererats från denna försäljning. Under 2010 använde H&M 10 miljarder till investeringar.
Kassaflöde från finansieringsverksamheten beskriver hur företaget skaffar ytterligare pengar (t.ex. från skulder eller utfärdande av nya aktier)Till exempel, om företaget lånade pengar under året kommer det att visas upp som ett kassaflöde här och som en ökning av skulder i balansräkningen. Finansieringsverksamheten omfattar också avbetalning på skulder, aktieutdelning och återköp av egna aktier. Under 2010 hade H&M minus 13 miljarder i finansieringsverksamheten på grund av aktieutdelningen.
Vi tittar vidare
Tar tillfället i akt och visar några användbara saker som du kan snappa upp från kassaflödesanalysen.
Fritt kassaflöde Är något som är bland de allra viktigaste. Det fria kassaflödet är vad ett bolag har kvar efter att ha betalat alla sina sina räkningar, löner, räntor, skatter och efter att ha gjort alla nödvändiga investeringar i verksamheten. Själva definitionen av fritt kassaflöde kan räknas ut på flera olika sätt men vi håller oss till den allra enklaste. Att börja med den mest grundläggande beräkningen och se över en period av fyra till fem år kommer att ge dig en god uppfattning om hur väl företaget fungerar. Fritt kassaflöde räknas ut genom att ta kassaflöde från den löpande verksamheten minus kassaflöde från investeringsverksamheten. H&M hade 11 miljarder i fritt kassaflöde för 2010. Jag gillar fritt kassaflöde för att det är ”riktiga” pengar💵 som blir tillgängliga för att växa, köpa andra bolag, betala aktieutdelning, betala av på lån eller återköpa aktier – fantastiska saker för en aktieägare.
Kvaliteten på vinsten Hur mycket av den redovisade vinsten täcks upp av kassaflöde? För att på reda på detta så ta bolagets fria kassaflöde och dividera det med årets resultat. (11 / 18 =61%) en procentsats som regelbundet är långt under 100% bör generellt behandlas med försiktighet.
Hur många gånger kassaflödet är aktiepriset? (P / FCF)
Detta nyckeltal ger dig ett värde baserat på kassaflödet istället för vinsten. Det kan användas istället för P/E tal. För att beräkna P / FCF, ta företagets börsvärde och dividera det med fritt kassaflöde. För H&M var börsvärdet ca 364 miljarder i slutet av 2010. Det blir alltså (364 / 11) och ger ett tal på 33. Vilket kan jämföras med ett P/E på ca 22. För att få fram fritt kassaflöde per aktie dividerar man fritt kassaflöde med det totala antalet utestående aktier.
Som investerare vill vi ha företag som genererar eller så småningom kommer att generera fritt kassaflöde. Detta gäller såväl för olönsamma kraftigt växande företag som det gör för mer mogna företag. Det enda aktiekursen representerar är trots allt marknadens uppskattning av de framtida fria kassaflöden som ett företag kommer att generera.
💰💰💰
Friskrivningsklausul: Inget av detta skall anses vara juridisk eller finansiell rådgivning av något slag. Detta är åsikter skrivna av en anonym ex tech junkie som gått vidare till andra mål i livet.